Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că sistemul sanitar lucrează „nefericit” în birocrație și a criticat activitatea caselor de sănătate care cer inutil unele acte doveditoare ale calității de asigurat, când legea „zice exact cine nu e asigurat”.
„Întrebați managerii de spitale cu ce se confruntă în relația cu casele. (…) De ce medicul de familie se duce în fiecare an să-și contracteze serviciile de sănătate, el fiind în contract de ani de zile, și la fiecare contractare i se cere un maldăr de hârtii. De ce? Ca acei oameni care ocupă locuri acolo să justifice că au de lucru. Încerc să vă spun cât de nefericit lucrează acest sistem”, a spus Eugen Nicolăescu la conferința MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.
Ministrul Sănătății a apreciat că sistemul sanitar este „mare consumator de resurse financiare” și a subliniat că sistemul sanitar ar trebui „să lucreze pentru cetățean, nu pentru autosusținerea lui”.
„Poate afirmațiile mele sunt foarte tari, pentru unii neîndreptățite, dar sunt și o armată de oameni care taie frunză la câini, care cer bani, cer șpagă, cer atenții. Știti aceste lucruri, asta este țara în care trăim, dar trebuie să le lăsăm așa la infinit?”, a mai declarat Nicolăescu.
Ministrul Sănătății a precizat că nu a vrut sa supere pe nimeni, ci a vrut să iasă în evidență mesajul că „puținii bani – că sunt puțini – pe care îi avem, dacă și pe aceia îi irosim, nu avem de ce să mai stăm aici, putem să plecăm acasă”.
Nicolăescu a mai spus că a încercat să facă reforma în sănătate în 2005 – 2008. „Au fost 60 de modificări ale legii și nici cei din minister nu mai știu care e varianta finală. Sunt 1.000 de amendamente la legea din 2006. Insist că dacă acea lege ar fi aplicată în litera și spiritul ei, multe din neajunsuri nu s-ar fi manifestat”, a mai spus ministrul.
La conferința cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”, organizată de agenția de presă Mediafax în colaborare cu Ministerul Sănătății, sunt dezbătute noutățile în reforma sistemului sanitar împreună cu ministrul Sănătății și cu Theodor Alexandrescu – CEO Allico Asigurări, Efthymios Papataxiarchis – președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dragoș Damian – președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Pană – secretar de stat în Ministerul Sănătății, Iulian Petre – vicepreședinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și un reprezentant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).